В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет

...
В рамките на фестивала се проведоха три конкурса  в пет
Коментари Харесай

Кой взе голямата награда на националния събор Фолклорен венец Божура

В рамките на фестивала се организираха три конкурса  в пет възрастови групи

Християна Пенева от Бургас завоюва огромната премия на 32-рото издание на националния странджанско-тракийски събор " Фолклорен венец Божура ", Диян Трендафилов - премията на кмета на Община Средец, а гайдарят от Ямбол Нено Петров заслужи специфичната премия на БНР Бургас. Съборът в едноименната околност в Странджа се организира при рекорден брой участници - 167. Днес бе вторият му финален ден, оповестява.

" Фактът, че за 32-ри път го организираме, красноречиво приказва, че странджанският дух е жив, че неповторимата достоверност на песните и танците се предават от потомство на потомство, ангажирайки от ден на ден младежи. Нека във вихъра на хората и със силата и хубостта на песните да усетим гордостта, че сме българи “, сподели в речта си кметът на Община Средец инж. Иван Кичев и благодари на всички свои прародители кметове и на специфичните посетители - зам.-областният шеф на Бургас Владимир Крумов, кметове от България и Турция, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов.

В рамките на фестивала се организираха три конкурса  в пет възрастови групи. Първият е за млади реализатори на странджански и тракийски песни, вторият е за млади инструменталисти /гайда, дудук, тамбура, гъдулка. Третият е за детско-юношески фолклорни групи и групи за инструменталисти. Фактът, че фестивала дава поле за изява на деца до 18 години, даже и на най-малките от тях, го трансформира в знаково събитие.

Председател на журито бе известният гайдар Иван Варимезов, а членове - брачната половинка му певицата Цветанка Варимезова, националният артист Лазар Налбантов, диригентът на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио Димитър Христов, Кристиян Неделчев от БНР,  певицата Радостина Йовкова и преподавателят в котленското музикално училище  Антоанета Лефтерова.

Те отличиха с награди още: Мадлен Зинова от Нова Загора; специфичната премия за пеене отиде при Анелия Китанова от Варна, за инструментално осъществяване - при Томас Цакирис от Варна. При най-малките участници, в първа възрастова група, бяха отличени 3-годишната Мадлен Цветанова от Сливен за пеене и Божидар Иванов от Ямбол за неговото осъществяване на гайда. Трио " Аида " от Хасково също бе отличено, както и Гайдарски състав при СУ " Д. Чинтулов ".

Награди във втората възрастова група получиха Снежана Вълкова от Бургас за пеене, Виктор Атанасов от Варна за осъществяването му на гайда, ДВГ " Шарени мъниста " от с. Дебелт и квинтет тамбури от Котел.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР